Hjem Tema Strategiudvikling

Strategiudvikling

Hjem Tema Strategiudvikling

Strategiudvikling

by Peter Chr. Andersen

Er det på tide at revurdere strategien?

McKinsey udgav i maj 2018 en artikel på baggrund af en arbejdsmarkedsundersøgelse, de gennemførte blandt godt 3.000 topledere i USA og Europa. Disse ledere blev spurgt til, hvordan de ser, at automatiseringsløsninger, robotteknologi og kunstig intelligens vil påvirke efterspørgslen af kompetencer frem mod 2030 indenfor forskellige sektorer.

Artiklen inviterer til et perspektiv, der kalder på flere og hyppigere omstillinger i løbet af et arbejdsliv.

Interessant læsning – og det rejser naturligt et særligt spørgsmål: Hvad kan jeg som leder gøre i det perspektiv?

Artiklen fremhæver blandt andet også, at efterspørgslen fortsat vil stige efter avancerede tech-kompetencer, hvilket nok er meget forventeligt set i det perspektiv. En interessant effekt af udviklingen er imidlertid også, at man ser et stigende behov for nye og styrkede kompetencer indenfor de mere sociale og emotionelle færdigheder (soft skills) – eksempelvis evnen til at tage initiativ og gennemføre lederskab, mens efterspørgslen efter udførelse af fysisk arbejde næppe overraskende forventes at falde yderligere, dog lige med undtagelse indenfor sundheds- og velfærdssektoren, hvor man fortsat forventer at efterspørge kompetencer, der mestrer fysisk udført arbejde, f.eks. indenfor ældrepleje og -omsorg.

Hvorvidt den udviklingsspådom er ønskelig eller ikke og om den kommer i det omfang og den hastighed, som de fremskriver her, kan naturligvis akademisk diskuteres.

I virkeligheden giver artiklen anledning til at stille det mere nærværende spørgsmål:

Er det er på tide at sætte gang i en proces hos os selv, hvor vi finder vores eget ståsted i den omstilling?

Det afføder andre spørgsmål som: Hvordan ønsker du at positionere din organisation i denne udviklingstendens? Er det en trussel for dine medarbejdere eller skal det være en udtalt mulighed, som styrker følelsen af motivation og tilknytning til din virksomhed. Og ikke mindst: Hvordan tolker dine medarbejdere den udvikling? Hvordan ser de deres rolle på arbejdsmarkedet og i særdeleshed hos jer udfolde sig i de kommende år og hvor omstillingsparate føler de sig ?

Og hvad skal strategien så være for jer – helt lavpraktisk, givet I vælger at handle anderledes end I har gjort indtil nu?

Hvis du er nysgerrig på mere

Læs mere om ledelse af læringssyn – hvis du vil vide mere om, hvordan vi hos Roiit arbejder med ledelse af præferencer for god læring

Læs mere om profilen af fremtidens medarbejdere – en artikel om profilen af en moderne lærende medarbejder og om hvordan man kan arbejde positivt med læringsudvikling i forhold til onboarding og langsigtet fastholdelse af kompetente medarbejdere.

Læs også indlægget om, hvordan Mikrolæring tilbyder fordele for både medarbejderen og for arbejdspladsen

Har du behov for sparring

Kontakt mig direkte, hvis du gerne vil undersøge og videreudvikle jeres muligheder indenfor strategiudvikling af jeres digitalt støttet læring/træning – det koster ingenting, at vi taler sammen og du er altid meget velkommen

Mail: pca@roiit.dk
Tlf: +45 4043 9668

Mvh

Peter Chr. Andersen,

Grundlægger, direktør og chefkonsulent