Hjem Tema Nyt LMS? 5 råd, du ikke vidste, at du havde glemt

Nyt LMS? 5 råd, du ikke vidste, at du havde glemt

Hjem Tema Nyt LMS? 5 råd, du ikke vidste, at du havde glemt

Nyt LMS? 5 råd, du ikke vidste, at du havde glemt

by Peter Chr. Andersen
Digitalt-støttet Læringsledelse

Nyt LMS? 5 råd, du ikke vidste, at du havde glemt

Til dig, som er på vej ind i processen med at vælge nyt Learning Management System (LMS) indenfor de nærmeste uger/måneder.

Lad mig gætte: Du bliver formodentlig bombarderet med alle de seneste teknologiske fremskridt, der er gjort på LMS-området i senere år. Funktionalitet som AI og VR, gamification, mobililitet, social learning og mikrolæring er alt sammen meget effektivt og rigtigt smart i mange sammenhænge. Og det er fint alt sammen.

Men nogle gange skal man også huske at tage lidt luft ind og kaste sit lidt mere kølige øje på nogle andre elementer, der også spiller en væsentlig rolle for valget af nyt LMS – for at sikre, at investeringen har strategisk fundament.

Det her er de 5 lidt hemmelige funktionaliteter, som betyder, at jeres business case er nemmere at få til at balancere.

1. Tænk LMS’et ind i en større sammenhæng

Tænk over, at dit nye LMS skal kunne give medarbejderen en mulighed for selv at indrapportere egne læringsaktiviteter i takt med, at han/hun gennemfører dem i løbet af en almindelig hverdag. Altså simpelthen at systemet har et skærmbillede, hvor man nemt selv kan indtaste informationer om deltagelse i mentorordninger, deltagelse i seminarer/workshops eller videoer, som man har studeret, for bare at nævne nogle…

På den måde har I en helt lavpraktisk mulighed for at indarbejde politikker for at opsamle og sammenstille et fuldstændigt billede af alle jeres læringsaktiviteter – også dem, som I iværksætter decentralt.

2. Dataintegration er vejen frem (dét, at kunne flytte data fra et system til et andet, nemt)

Når du går efter et nyt fritstående / ”Best-of-Breed” LMS, skal du sikre dig, at dit nye LMS er udstyret med et vidtrækkende, opdateret og moderne sæt af ”API’er (Application Programming Interfaces)” – tekniske koblinger til de andre systemer, I bruger i hverdagen.

Det betyder i praksis, at I skal kunne nemt føre data til og fra jeres fremtidige LMS system og f.eks. HR og Talent Management systemer såsom Workday, SAP SuccessFactors eller Oracle PeopleSoft HCM. Eller til/fra CRM (Customer Relationship Management) systemer såsom Salesforce eller Microsoft Dynamics CRM. Eller til/fra Enterprise Social Networks såsom Microsoft Teams, Workplace by Facebook, Slack, Yammer eller SharePoint.

Og måske særligt opmærksomt i disse tider; at I skal kunne koble jeres LMS til Online Conference og Meeting Platforms som WebEx, GoToMeeting, Microsoft Teams, Skype for Business, Zoom eller BlueJeans, så jeres medarbejdere kan deltage i online møder via et enkelt klik i jeres LMS.

Et tip: Nogle LMS-integrationer kræver teknisk support, så det er vigtigt at sørge for, at din nye leverandør vitterligt har kompetente tekniske teams, der kan gøre dette for dig og / eller arbejde med dit eget IT-personale.

3. Bagud-kompatibilitet

Hvis I allerede har et LMS-system, der skal erstattes/suppleres, har I med stor sandsynlighed også et vist bibliotek med indhold, der er såkaldt ”SCORM-kompatibelt” (en ældre standard).

Eftersom mange af de nyere LMS’ systemer understøtter det nyere Experience-API (xAPI), for at kunne levere og tracke moderne læringsindhold, så er det tilsvarende vigtigt, at al jeres eksisterende indhold fortsat kan understøttes.

Et test-tip: Prøv at lægge nogle eksempler på dit eksisterende lærings-indhold op på din potentielle nye leverandørs LMS og test, om det kan understøtte dem korrekt.

4. Kontroller data-sikkerheden/GDPR

Bare indenfor de seneste årti er onlineverdenen blevet stadig mere sikkerhedsbevidst.

Dit nye LMS-system skal være sikkert, også når det er sky-/cloudbaseret. Det er vigtigt, at din leverandør er ISO 27001-certificeret (eller har tilsvarende tredjepartscertificering) og har en rimelig track-record indenfor etablering af sikre løsninger.

Et tip: Vær nøje opmærksom på, hvordan de nødvendige sikkerhedskontroller er indarbejdet i selve designet af et givet nyt LMS-system. Vælg et LMS-system, der pr. design kan beskytte dit indhold og dine data, uanset hvor I er tilstede i verden.

5. Tjek både softwaretjenesten og implementeringskonsulenten: Undgå Juniorkonsulentfælden

Tjek softwareleverandørens serviceniveau-aftaler og stil alle de spørgsmål, du overhovedet kan komme i tanke om. Og mindst lige så vigtigt, hvis ikke mere: Tjek, at du har en fundet en implementeringsleverandør, der har en gennemsolid og trykprøvet projekterings- og implementeringsmetode.

Og, vær fokuseret på, at du ikke laver aftale med en implementeringskonsulent, hvor du er i risiko for at havne i et trekantsdrama (Kunde versus Sælger versus Implementeringskonsulent) mellem 3 forskellige bundliniekrav, når/hvis der opstår problemer undervejs i implementeringen. Find en leverandør, hvor dén, der sælger dig løsningen, også er dén, der vitterligt leverer den – undgå juniorkonsulentfælden.

Et tip: Tal med tidligere og nuværende kunder for at få et reelt billede af, hvor pålidelige og opmærksomme en eventuel ny udbyder er. Hvor gode er de til at kommunikere? Hvordan reagerer de, når der er et problem? Hvor fleksible og troværdige er de? Holder de ord?

Key Take-away

Når du er på udkig efter moderne læringsløsninger, skal du sikre dig fremad, såvel som sikre bagsmækken.

Der er muligt at komme i gang med jeres omstilling til online læring relativt hurtigt (også inden sommerferien) – det behøver ikke at koste en krig – og pengene tjenes hjem igen, særligt når man holder hovedet en smule koldt.

Skriv/ring gerne til mig direkte, hvis du har spørgsmål og gerne vil undersøge og videreudvikle jeres muligheder indenfor digitalt støttet læring/træning – det koster ingenting, at vi tager en snak sammen og du er mere end meget velkommen lige her og nu.

Mvh

Peter Chr. Andersen
Direktør og idémager
Mail: pca@roiit.dk
Tlf: +45 4043 9668